Az üdítőitalok szénsav tartalmának meghatározására szolgáló egyes módszerek kritikai értékelése

Kristóf Árpád; Pesti Katalin: Az üdítőitalok szénsav tartalmának meghatározására szolgáló egyes módszerek kritikai értékelése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 177-188. (1974)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_04_177-188.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_04_177-188.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Es wurde beim Vergleich von drei verschiedenen Methoden zur Bestimmung des Kohlendioxidgehaltes (u. zw. der manometrischen Methode von Török, der Vakuummethode von Kristóf und der durch die Firma Coca-Cola vorgeschriebenen manometrischen Methode) festgestellt, dass die letztgenannte manometrische Methode stets höhere Werte als die richtigen ergibt. On comparing three different methods for the determination of the carbon dioxide content (i.e. the manometric Török method, the Kristóf vacuum method and the manometric method prescribed by the Coca-Cola Company) it was found that the lasser manometric method gives higher values than the actual ones. Lors de 1’étude comparée de trois méthodes de dosage l’acide carbonique, notammentU methode manométrique d’aprés Török, cehe au vide d’aprés Kristóf et, enfin, la méthode manométrique preserite par la firme Coca Cola, les auteurs ont établi que les valeurs obtenues par la méthode manométrique surpassent les valeurs réelles. Pour cela ils proposent la correction du tableau devaluation.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1974
Szám: 4
Oldalak: pp. 177-188
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81075/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 187. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 21. 12:33
Utolsó módosítás: 2023. szep. 21. 12:33
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81579
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet