Kristóf Árpád; Pesti Katalin: Az üdítőitalok szénsav tartalmának meghatározására szolgáló egyes módszerek kritikai értékelése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 4. pp. 177-188. (1974)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1974_04_177-188.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Es wurde beim Vergleich von drei verschiedenen Methoden zur Bestimmung des Kohlendioxidgehaltes (u. zw. der manometrischen Methode von Török, der Vakuummethode von Kristóf und der durch die Firma Coca-Cola vorgeschriebenen manometrischen Methode) festgestellt, dass die letztgenannte manometrische Methode stets höhere Werte als die richtigen ergibt. On comparing three different methods for the determination of the carbon dioxide content (i.e. the manometric Török method, the Kristóf vacuum method and the manometric method prescribed by the Coca-Cola Company) it was found that the lasser manometric method gives higher values than the actual ones. Lors de 1’étude comparée de trois méthodes de dosage l’acide carbonique, notammentU methode manométrique d’aprés Török, cehe au vide d’aprés Kristóf et, enfin, la méthode manométrique preserite par la firme Coca Cola, les auteurs ont établi que les valeurs obtenues par la méthode manométrique surpassent les valeurs réelles. Pour cela ils proposent la correction du tableau devaluation.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1974 |
Szám: | 4 |
Oldalak: | pp. 177-188 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81075/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 187. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 21. 12:33 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 21. 12:33 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81579 |
Tétel nézet |