Cieleszky Vilmos; Sz. Pintér Margit: Borkősav-készítmények, valamint ezek felhasználásával készült italok ólom és egyéb nehézfém szennyezésének gyors polarográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 2. pp. 56-60. (1955)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_56-60.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerzők eljárást közölnek borkősav, valamint borkősavval készült élelmiszer járulékos anyagok és élvezeti cikkek ólom, továbbá réz, cink és vasszennyezésének gyors polarográfiás vizsgálatára. A szenynyezések mennyiségi értékelése addíciós módszer segítségével történik, mely gyors határérték-vizsgálatra is alkalm azható. Alkoholos italoknál és savanyúcukorkáknál különösen az ólomszennyezés ellenőrzését egészségügyi szem pontok indokolják. Die A utoren teilen ein Schnellverfahren zur polarographischen U ntersuchung der in W einsäure, sowie in m it W einsäure bereiteten accessorischen Substanzen der N ahrungs- und G enussm ittel enthaltenen Blei, K upier, Zink-_ und Eisenbeim engungen m it. Die quantitative A uswertung der V erunreinigungen erfolgt m it Hilfe der A dditionsm ethode, welche auch für rasche G renzw ertbestim m ungen geeignet ist. In alkoholischen G etränken und sauren Bonbons ist besonders die K o n trolle der Bleiverunreinigung aus hygienischem Gesichtspunkteerwünscht.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Rovatcím: | Eredeti dolgozatok |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1955 |
| Kötet: | 1 |
| Szám: | 2 |
| Oldalak: | pp. 56-60 |
| Nyelv: | magyar , német , orosz |
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81599/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 60. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 22. 08:49 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 22. 08:49 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81658 |
![]() |
Tétel nézet |

