Borkősav-készítmények, valamint ezek felhasználásával készült italok ólom és egyéb nehézfém szennyezésének gyors polarográfiás meghatározása

Cieleszky Vilmos; Sz. Pintér Margit: Borkősav-készítmények, valamint ezek felhasználásával készült italok ólom és egyéb nehézfém szennyezésének gyors polarográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (1) 2. pp. 56-60. (1955)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_56-60.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_02_56-60.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők eljárást közölnek borkősav, valamint borkősavval készült élelmiszer járulékos anyagok és élvezeti cikkek ólom, továbbá réz, cink és vasszennyezésének gyors polarográfiás vizsgálatára. A szenynyezések mennyiségi értékelése addíciós módszer segítségével történik, mely gyors határérték-vizsgálatra is alkalm azható. Alkoholos italoknál és savanyúcukorkáknál különösen az ólomszennyezés ellenőrzését egészségügyi szem pontok indokolják. Die A utoren teilen ein Schnellverfahren zur polarographischen U ntersuchung der in W einsäure, sowie in m it W einsäure bereiteten accessorischen Substanzen der N ahrungs- und G enussm ittel enthaltenen Blei, K upier, Zink-_ und Eisenbeim engungen m it. Die quantitative A uswertung der V erunreinigungen erfolgt m it Hilfe der A dditionsm ethode, welche auch für rasche G renzw ertbestim m ungen geeignet ist. In alkoholischen G etränken und sauren Bonbons ist besonders die K o n trolle der Bleiverunreinigung aus hygienischem Gesichtspunkteerwünscht.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1955
Kötet: 1
Szám: 2
Oldalak: pp. 56-60
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81599/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 60. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 22. 08:49
Utolsó módosítás: 2023. szep. 22. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81658
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet