A Carrez-féle derítőkémszer alkalmazása a keményítő polarimetriás meghatározásánál

Sarudi Imre: A Carrez-féle derítőkémszer alkalmazása a keményítő polarimetriás meghatározásánál. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 120-124. (1956)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_120-124.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_120-124.pdf

Download (1MB)

Abstract

Szerző a keményítőmeghatározás Grossfeld — Ewers-ié\e, valamint a tiszta keményítőmeghatározás Grossfeld — B a u m a n n -féle módszerénél a foszforwolframsav derítőkémszer helyett a Carrez-kémszer alkalmazását ajánlja. A kétféle derítés útján nyert összehasonlító vizsgálatok eredményei különböző anyagoknál egymás között jól megegyeznek. É p p en úgy jól megegyezők a talált és szám íto tt k em én y ítő ered m én y ek is az ismert összetételű keményítő-, cukorkeverékekben a Carrez-féle derítés alkalmazása mellett. Az eljárás olcsósága m iatt anyagi megtakarítást jelent. Bei der Bestimmung des Rohstärkegehaltes nach Grossfeld — Ewers, sowie bei der Bestimmung der Reinstärke nach Grossfeld u. Baumann empfiehlt der Verfasser als Klärungsmittel statt der Phosphorwolframsäure das wohlfeilere und einfache Ca/rer-Reagens zu verwenden. Vergleichende Untersuchungen an verschiedenen Stoffen angestellt, ergaben unter Anwendung der beiden genannten Klärungsmittel innerhalb der analytischen Fehlergrenzen gut übereinstimmende Ergebnisse. Ebenso stimmen auch die gefundenen und berechneten W erte des Stärkegehaltes selbsthergestellter Stärke-Zucker Mischungen gut überein bei Anwendung des Klärungsverfahrens nach Carrez.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1956
Volume: 2
Number: 3
Page Range: pp. 120-124
Language: Hungarian, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 124. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Sep. 25. 12:11
Last Modified: 2023. Sep. 25. 12:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81697

Actions (login required)

View Item View Item