Sarudi Imre: A Carrez-féle derítőkémszer alkalmazása a keményítő polarimetriás meghatározásánál. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 120-124. (1956)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_120-124.pdf Download (1MB) |
Abstract
Szerző a keményítőmeghatározás Grossfeld — Ewers-ié\e, valamint a tiszta keményítőmeghatározás Grossfeld — B a u m a n n -féle módszerénél a foszforwolframsav derítőkémszer helyett a Carrez-kémszer alkalmazását ajánlja. A kétféle derítés útján nyert összehasonlító vizsgálatok eredményei különböző anyagoknál egymás között jól megegyeznek. É p p en úgy jól megegyezők a talált és szám íto tt k em én y ítő ered m én y ek is az ismert összetételű keményítő-, cukorkeverékekben a Carrez-féle derítés alkalmazása mellett. Az eljárás olcsósága m iatt anyagi megtakarítást jelent. Bei der Bestimmung des Rohstärkegehaltes nach Grossfeld — Ewers, sowie bei der Bestimmung der Reinstärke nach Grossfeld u. Baumann empfiehlt der Verfasser als Klärungsmittel statt der Phosphorwolframsäure das wohlfeilere und einfache Ca/rer-Reagens zu verwenden. Vergleichende Untersuchungen an verschiedenen Stoffen angestellt, ergaben unter Anwendung der beiden genannten Klärungsmittel innerhalb der analytischen Fehlergrenzen gut übereinstimmende Ergebnisse. Ebenso stimmen auch die gefundenen und berechneten W erte des Stärkegehaltes selbsthergestellter Stärke-Zucker Mischungen gut überein bei Anwendung des Klärungsverfahrens nach Carrez.
Item Type: | Article |
---|---|
Heading title: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1956 |
Volume: | 2 |
Number: | 3 |
Page Range: | pp. 120-124 |
Language: | Hungarian, German, Russian |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 124. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Sep. 25. 12:11 |
Last Modified: | 2023. Sep. 25. 12:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81697 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |