Sarudi Imre: A Carrez-féle derítőkémszer alkalmazása a keményítő polarimetriás meghatározásánál. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (2) 3. pp. 120-124. (1956)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1956_03_120-124.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szerző a keményítőmeghatározás Grossfeld — Ewers-ié\e, valamint a tiszta keményítőmeghatározás Grossfeld — B a u m a n n -féle módszerénél a foszforwolframsav derítőkémszer helyett a Carrez-kémszer alkalmazását ajánlja. A kétféle derítés útján nyert összehasonlító vizsgálatok eredményei különböző anyagoknál egymás között jól megegyeznek. É p p en úgy jól megegyezők a talált és szám íto tt k em én y ítő ered m én y ek is az ismert összetételű keményítő-, cukorkeverékekben a Carrez-féle derítés alkalmazása mellett. Az eljárás olcsósága m iatt anyagi megtakarítást jelent. Bei der Bestimmung des Rohstärkegehaltes nach Grossfeld — Ewers, sowie bei der Bestimmung der Reinstärke nach Grossfeld u. Baumann empfiehlt der Verfasser als Klärungsmittel statt der Phosphorwolframsäure das wohlfeilere und einfache Ca/rer-Reagens zu verwenden. Vergleichende Untersuchungen an verschiedenen Stoffen angestellt, ergaben unter Anwendung der beiden genannten Klärungsmittel innerhalb der analytischen Fehlergrenzen gut übereinstimmende Ergebnisse. Ebenso stimmen auch die gefundenen und berechneten W erte des Stärkegehaltes selbsthergestellter Stärke-Zucker Mischungen gut überein bei Anwendung des Klärungsverfahrens nach Carrez.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1956 |
Kötet: | 2 |
Szám: | 3 |
Oldalak: | pp. 120-124 |
Nyelv: | magyar , német , orosz |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81603/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 124. p. ; összefoglalás magyar és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 25. 12:11 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 25. 12:11 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81697 |
Tétel nézet |