Vizsgálatok hazai termesztésű napraforgómagok olajainak foszfatida és fitoszterin tartalmára

Korpáczy István: Vizsgálatok hazai termesztésű napraforgómagok olajainak foszfatida és fitoszterin tartalmára. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 3. pp. 42-47. (1959)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_03_42-47.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_03_42-47.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser bestimmte aus 14 in 1957 einheim isch gezüchteter Sonnenblum ensam en verschiedener Abstammung mit verschiedenen Verfahren dargestellten Sonnenblum ensam enölproben, sowie aus einer im Ja h re 1951 bereiteten Ölprobe - Sonnenblumensamen des nämlichen Jahres entstamm end den Lecithin-, Kephalin-, Sphingom yelin-, Cerebrosidengeh alt, den unverseifbaren Teil, den gesamtenund freien P hytosteringehalt. Erweist darauf hin, dass die Raffination mit einer wesentlichen Verminderung der biologisch wertvollen Phosphatidenbestandteile verbunden ist, deshalb ist die A usarbeitung einer w omöglich schonungsvollen R affinationstechnik erw ünscht. In der sieben Ja h re a lten P robe des Sonnenblum ensam enöles k onnte eine erhebliche V erringerung der alkohollöslichen P hosphatiden festgestellt werden. E s w äre erw ünscht eine U ntersuchungsm ethode aus zu arb eiten, m it deren H ilfe alle B estandteile der n ich t-triglyceriden Lipoide in einem einzigen A rbeitsgang b estim m t w erden k ö n n ten. A uthor determ ined th e lecithin, cephalin, sphyngom ielin, cerebroside, unsaponificable m atter, to ta l and free cholesterol contents of 14 oils of sunflowerseeds grow n in different p a rts of H u n g ary in 1957 and produced b y different technological m ethods an d treatin g s an d those of one sam ple originated in early 1952 from th e crop of 1951. A uthor em phasises th e fact th a t refining causes considerable losses in th e biologically valuable phosphatides, therefore it is to desire to establish m ore sparing technologies to reline edible oils. The alcohol-soluble phosphatide con ten t of the 7 years old oil sam ple has dim inished in a g reat m easure. The elaboration of m ethods by w hich all th e non-triglyceride com ponents of a lipoidm ixture w ould become determ inable in a single process is v ery desirable.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1959
Kötet: 5
Szám: 3
Oldalak: pp. 42-47
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81617/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 46. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 28. 08:35
Utolsó módosítás: 2023. szep. 28. 08:35
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81835
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet