Korpáczy István: Vizsgálatok hazai termesztésű napraforgómagok olajainak foszfatida és fitoszterin tartalmára. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 3. pp. 42-47. (1959)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_03_42-47.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Verfasser bestimmte aus 14 in 1957 einheim isch gezüchteter Sonnenblum ensam en verschiedener Abstammung mit verschiedenen Verfahren dargestellten Sonnenblum ensam enölproben, sowie aus einer im Ja h re 1951 bereiteten Ölprobe - Sonnenblumensamen des nämlichen Jahres entstamm end den Lecithin-, Kephalin-, Sphingom yelin-, Cerebrosidengeh alt, den unverseifbaren Teil, den gesamtenund freien P hytosteringehalt. Erweist darauf hin, dass die Raffination mit einer wesentlichen Verminderung der biologisch wertvollen Phosphatidenbestandteile verbunden ist, deshalb ist die A usarbeitung einer w omöglich schonungsvollen R affinationstechnik erw ünscht. In der sieben Ja h re a lten P robe des Sonnenblum ensam enöles k onnte eine erhebliche V erringerung der alkohollöslichen P hosphatiden festgestellt werden. E s w äre erw ünscht eine U ntersuchungsm ethode aus zu arb eiten, m it deren H ilfe alle B estandteile der n ich t-triglyceriden Lipoide in einem einzigen A rbeitsgang b estim m t w erden k ö n n ten. A uthor determ ined th e lecithin, cephalin, sphyngom ielin, cerebroside, unsaponificable m atter, to ta l and free cholesterol contents of 14 oils of sunflowerseeds grow n in different p a rts of H u n g ary in 1957 and produced b y different technological m ethods an d treatin g s an d those of one sam ple originated in early 1952 from th e crop of 1951. A uthor em phasises th e fact th a t refining causes considerable losses in th e biologically valuable phosphatides, therefore it is to desire to establish m ore sparing technologies to reline edible oils. The alcohol-soluble phosphatide con ten t of the 7 years old oil sam ple has dim inished in a g reat m easure. The elaboration of m ethods by w hich all th e non-triglyceride com ponents of a lipoidm ixture w ould become determ inable in a single process is v ery desirable.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1959 |
Kötet: | 5 |
Szám: | 3 |
Oldalak: | pp. 42-47 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81617/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 46. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 28. 08:35 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 28. 08:35 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81835 |
Tétel nézet |