Fűszerpaprika festéktartalmának meghatározása spektrofotometriás (ASTA) módszerrel

Vidéki László; Vidéki Imre: Fűszerpaprika festéktartalmának meghatározása spektrofotometriás (ASTA) módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 4-5-6. pp. 103-109. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_103-109.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_04-05-06_103-109.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Verfasser prüften die Anwendbarkeit des Farbenbestimmungverfahrens ASTA in gemahlenem Gewürzpaprika. Sie verglichen ihre mit dem Spektrophotometer erhaltenen Resultate mit dem in Ungarn zur Zeit gebräuchlichen Benedek’schen Verfahren erhaltenen Ergebnissen. Obzwar die dem ASTA Verfahren entstammende Ungenauigkeit vernachlässigt werden kann, empfehlen sie die Einführung in die Praxis dennoch nicht, undzwar infolge der Kostspieligkeit und des benötigten Arbeitsaufwandes. Das Verfahren nach Benedek erwies sich auch darum als vorteilhafter, weil es den absoluten Farbengehalt angibt und keine kostspielige Apparatur beansprucht. Auf Grund der gefundenen Werte nach Benedek können auch die Asta-Werte mit annähernder Genauigkeit durch Umrechnung erhalten werden. The suitability of the ASTA method for pigment determination was tested with samples of finely ground paprika. Results obtained by the spectrophotometric method were compared with those yielded by the Benedek method, presently used in Hungary. Although the inaccuracy due to the error inherent to the ASTA method is negligible its introduction in Hungary is not suggested, with respect to its expensiveness and lengthyness. The Benedek method proved to be more favourable as it gives the absolute values of pigment content and does not require expensive equipment. It is possible to obtain, at an approximating accuracy, the ASTA values by calculation of the data yielded by the Benedek method. Les auteurs ont étudie Papplicabilité de la méthode pour déterminer les couleurs ASTA. en connexion avec des produits de la mouture du paprika ä épice. Ils ont comparé leurs résultats obtennus par spectophotométrie avec le procédé Benedek employé actuellement en Hongrie. Quoique l’imprécision résultant de Terreur de méthode ASTA sóit négligeable ils ne conseillent pas son introduction dans* la pratique, parce qu’elle est со teuse et demande beaucoup de travail. La méthode Benedek est préférable aussi parce qu’elle donne la teneur en colorants en valeur absolue et n’exige pás d’appareil dispendieux. En partant des données de la méthode Benedek Ton peut obtenir par un calcul approprié la valeur ASTA avec une précision approximative.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung des Farbengehaltes von Gewürzpaprika vermittels spektrophotometrischer (ASTA) Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 4-5-6
Oldalak: pp. 103-109
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81627/
Kulcsszavak: Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 108. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 02. 14:07
Utolsó módosítás: 2023. okt. 02. 14:07
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81919
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet