Magyar mézek diasztáz és invertáz tartalmának vizsgálata

Sipos Endre; Erőss Klára: Magyar mézek diasztáz és invertáz tartalmának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 9-10. pp. 244-252. (1961)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_09-10_244-252.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_09-10_244-252.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Im Laufe ihrer Arbeit führten Verfasser Diastase- und Invertasebestimmungen zwecks Beurteilung der Qualität ungarischer Honige durch. Durch Vergleichung der Werte von Exporthonigen, sowie von — Hitzeeinwirkung garantiert nicht ausgesetzten — ,,Versuchshonigen”, und auf Grund der statistischen Auswertung ausländischer und eigener Resultate gelangten sie zur Schlussfolgerung, dass der niedrige Diastasegehalt der ungarischen Honige eine biologische Eigenart darstellt und nicht die Folge einer Übererhitzung ist. Hinsichtlich des Invertasegehaltes sind die ungarischen Honige besser als mittelmässig. In the course of their studies, the authors carried out determinations of the content of diastase and invertase in order to evaluate the quality of Hungarian honeys. On the basis of a comparison of the data of exported honeys and of those of „experimental honeys” which were guaranteed of not being subjected to heat treatment, further on the basis of a statistical evaluation of results obtained by other authors and by own experiments, the authors concluded that the low diastase content of Hungarian honeys is a biological pecuharity not due to overheating. In respect to content of diastase, Hungarian honeys are better than moderate. Les auteurs ont entrepris des dosages de la teneur en invertase et en diastase des miels hongrois pour l’estimation de leur valeur. Par comparaison des analyses des miels destinés ä l’exportation et des miels expérimentaux non sounds á un traitement calorique, ainsi que par l’évaluation statistique des résultats des auteurs étrangers et de leurs propres résultats, ils sont arrivés ä la conclusion, que la faible teneur en diastase des miels hongrois est un caractéristique biologique et non pás le résultat d’un surchauffage. Quant á la teneur en invertase les miels hongrois surpassent la moyenne.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Untersuchung des Diastse- und Invertaseghaltes ungarischer Honige
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1961
Kötet: 7
Szám: 9-10
Oldalak: pp. 244-252
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81629/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Méz
Megjegyzések: Bibliogr.: 251. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 03. 08:39
Utolsó módosítás: 2023. okt. 03. 08:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81943
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet