Ojtózy Kristófné; Csehi Gabriella: Húskészítmények nitrittartalmának meghatározása gyors módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 5-6. pp. 167-170. (1962)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_167-170.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Zur Bestimmung des Nitritgehaltes von Fleischwaren empfehlen die Verfasser folgende rasche Grenzwertmethode: In Anwesenheit von Nitriten gibt die essigsaure Lösung von Sulfanilsäure und Alpha-Naphtylamin eine rosenrote Färbung. Die Farbintensität hängt vom Nitritgehalt ab. Mit Hilfe einer auf bestimmte Konzentration (15 mg/100 g NaN02) eingestellten Vergleichslösung kann etwa binnen 30 Minuten festgestellt werden, ob der Nitritgehalt der untersuchten Probe unter dem obigen Grenzwert liegt, oder nicht. For the approximative determination of the nitrite content of meat preparations, the following rapid method is suggested by the authors in order to obtain limit values. The solutions of sulfanylic acid and of a-naphthylamine in acetic acid show a pink colour in the presence of nitrites. The intensity of colour depends on the amount of nitrite present. Using a standard solution adjusted to a defined concentration (15 mg in 100 g of NaNO.,) it is possible to establish within about 30 minutes whether the tested substance contains nitrite above or below this limit value. Pour le dosage rapide de la teneur en nitrites des produits dérivés de la viande les auteurs préconisent la méthode rapide suivante qui donne une valeur limité: en présence de nitrites la solution acétique de l’acide sulfanilique et de 1’ a-naphtylamine se colore en rose. L’intensité de la coloration dépend de la teneur en nitrites. A l’aide d’une solution á une certaine concentration en nitrites (15 mg/100 g NaN02), servant pour la comparaison, Гоп peut établir en 30 minutes, á peu prés, si le teneur en nitrites delamatiéreexaminée^st au-dessous de la valeur limité mentionnée ou non.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Bestimmung des Nitritgehaltes von Fleischwaren mit einer Schnellmethode |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1962 |
Kötet: | 8 |
Szám: | 5-6 |
Oldalak: | pp. 167-170 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81633/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 169. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 04. 08:32 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 04. 08:32 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81991 |
![]() |
Tétel nézet |