Húskészítmények nitrittartalmának meghatározása gyors módszerrel

Ojtózy Kristófné and Csehi Gabriella: Húskészítmények nitrittartalmának meghatározása gyors módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (8) 5-6. pp. 167-170. (1962)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_167-170.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1962_05-06_167-170.pdf

Download (1MB)

Abstract

Zur Bestimmung des Nitritgehaltes von Fleischwaren empfehlen die Verfasser folgende rasche Grenzwertmethode: In Anwesenheit von Nitriten gibt die essigsaure Lösung von Sulfanilsäure und Alpha-Naphtylamin eine rosenrote Färbung. Die Farbintensität hängt vom Nitritgehalt ab. Mit Hilfe einer auf bestimmte Konzentration (15 mg/100 g NaN02) eingestellten Vergleichslösung kann etwa binnen 30 Minuten festgestellt werden, ob der Nitritgehalt der untersuchten Probe unter dem obigen Grenzwert liegt, oder nicht. For the approximative determination of the nitrite content of meat preparations, the following rapid method is suggested by the authors in order to obtain limit values. The solutions of sulfanylic acid and of a-naphthylamine in acetic acid show a pink colour in the presence of nitrites. The intensity of colour depends on the amount of nitrite present. Using a standard solution adjusted to a defined concentration (15 mg in 100 g of NaNO.,) it is possible to establish within about 30 minutes whether the tested substance contains nitrite above or below this limit value. Pour le dosage rapide de la teneur en nitrites des produits dérivés de la viande les auteurs préconisent la méthode rapide suivante qui donne une valeur limité: en présence de nitrites la solution acétique de l’acide sulfanilique et de 1’ a-naphtylamine se colore en rose. L’intensité de la coloration dépend de la teneur en nitrites. A l’aide d’une solution á une certaine concentration en nitrites (15 mg/100 g NaN02), servant pour la comparaison, Гоп peut établir en 30 minutes, á peu prés, si le teneur en nitrites delamatiéreexaminée^st au-dessous de la valeur limité mentionnée ou non.

Item Type: Article
Other title: Bestimmung des Nitritgehaltes von Fleischwaren mit einer Schnellmethode
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1962
Volume: 8
Number: 5-6
Page Range: pp. 167-170
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81633/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 169. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 04. 08:32
Last Modified: 2023. Oct. 04. 08:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81991

Actions (login required)

View Item View Item