A refraktométeres nedvességmeghatározás kérdéséhez

Rékasi Tibor: A refraktométeres nedvességmeghatározás kérdéséhez. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (9) 1-2. pp. 28-35. (1963)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_01-02_028-035.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1963_01-02_028-035.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Die refraktometrische Methode kann - bei Verwendung von Glycerin als Wasserentziehungsmittel - auf mehreren Gebieten mit genügender Genauigkeit verwendet werden. Bei Prüfung des Feuchtigkeitsgehaltes von magerem Rohfleisch und Brotkrume erhalten wir im Vergleich mit der Trocknungsmethode einen identischen oder annähernd identischen Wert. Die Untersuchungsergebnisse des Feuchtigkeitsgehaltes von Fleischwaren, Milchprodukten - im gegebenen Falle Topfensorten - sind jedoch nicht befriedigend. Wenn man jedoch als Wasserextraktionsmittel eine Zuckerlösung verwendet, erfährt man bei den Versuchsergebnissen eine grosse Streuung. Abbildung 1. a. Mit Pariser, b) Mit reinem Fleisch erfolgte Messungen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Zur Frage der refraktometrischen Feuchtigkeitsbestimmung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1963
Kötet: 9
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 28-35
Nyelv: magyar , német , orosz
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81637/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 35. p. ; összefoglalás német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. okt. 04. 15:32
Utolsó módosítás: 2023. okt. 04. 15:32
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82033
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet