Lásztity Radomir; Mosonyi Ágota: Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 11-12. pp. 298-301. (1959)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_298-301.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure Anilin-Phtalsäure und Anilin-Diphenilamin-Phosphorsäure) wurden die folgenden Zucker gefunden : Fructose, Glucose, Saccharose, Maltose, Raffinose und ein ketosehaltiges Trisaccharid. Mono and oligosaccharides extracted from Hungarian rye flours with 80% ethanol were investigated by the authors by paper chromatography. Ascendent technique was apphed, using a solvent system butanol : glacial acetic acid : water 4:1:5 on filter paper Schleicher and Schüll 2304/b. Tests were run 120 hours, elongated wach 24 hours. Phthalic aniline and ethanohc anihne-diphenylamine-phosphoric acid and naphthoresorcinol in trichloroacetic acid, respectively, served as developing agents. On the basis of the obtained chromatograms, the presencç of the following sugars was detected : fructose, glycose, sucrose, maltose, raffinose and an unknown trisaccharide of ketose content.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1959 |
| Kötet: | 5 |
| Szám: | 11-12 |
| Oldalak: | pp. 298-301 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/82137/ |
| Kulcsszavak: | Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 300. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 06. 14:17 |
| Utolsó módosítás: | 2023. okt. 06. 14:17 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82143 |
![]() |
Tétel nézet |

