Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata

Lásztity Radomir and Mosonyi Ágota: Hazai rozslisztek mono- és oligoszaharidjainak papírkromatográfiás vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (5) 11-12. pp. 298-301. (1959)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_298-301.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1959_11-12_298-301.pdf

Download (1MB)

Abstract

Die Verfasser untersuchten die in 80%-igen Alkohol löslichen Monound Oligosaccharide von Roggenmehl. Bei der papierchromatographischen Untersuchung (aufsteigende Methode, Schleicher-Schüll Papier 2304/b, Fliessmittel : Butanol-Essigsäure-Wasser 4:1:5, Entwickler : Naphtoresorcin-Trichloressigsäure Anilin-Phtalsäure und Anilin-Diphenilamin-Phosphorsäure) wurden die folgenden Zucker gefunden : Fructose, Glucose, Saccharose, Maltose, Raffinose und ein ketosehaltiges Trisaccharid. Mono and oligosaccharides extracted from Hungarian rye flours with 80% ethanol were investigated by the authors by paper chromatography. Ascendent technique was apphed, using a solvent system butanol : glacial acetic acid : water 4:1:5 on filter paper Schleicher and Schüll 2304/b. Tests were run 120 hours, elongated wach 24 hours. Phthalic aniline and ethanohc anihne-diphenylamine-phosphoric acid and naphthoresorcinol in trichloroacetic acid, respectively, served as developing agents. On the basis of the obtained chromatograms, the presencç of the following sugars was detected : fructose, glycose, sucrose, maltose, raffinose and an unknown trisaccharide of ketose content.

Item Type: Article
Heading title: Eredeti dolgozatok - beszámolók
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1959
Volume: 5
Number: 11-12
Page Range: pp. 298-301
Language: Hungarian, English, German, Russian
Publisher: Műszaki Könyvkiadó
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/82137/
Uncontrolled Keywords: Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - rozsliszt
Additional Information: Bibliogr.: 300. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Oct. 06. 14:17
Last Modified: 2023. Oct. 06. 14:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82143

Actions (login required)

View Item View Item