Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában

Szabó Gergely Levente; Szabó S. András; Izsák Margit; Bozi János; Tiszáné Kósa Eszter Imola: Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1646-1653. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1646-1653.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1646-1653.pdf

Letöltés (355kB)

Absztrakt (kivonat)

A kísérleteknek meghatározó szerepük van valamennyi természettudományos tárgy oktatásában. Úgy tapasztaltuk, hogy a tanulók nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya a számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Cikksorozatunk folytatásaként ismét 10 egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le. Témaköreink a következők: napsugárzás hatásának kitett feketekávé és tej hőfokának mérése, hajszálcsövesség tanulmányozása feketekávéba vagy vörösborba mártott kockacukorral, méz viszkozitásának mérése, ételecet ecetsav-tartalmának meghatározása, étolaj viszkozitásának változása a hőmérséklet függvényében, koncentrációmérés Arkhimédész törvénye alapján, gyümölcsök savasságának mérése, szeszes italok alkoholtartalmának mérése, élesztőgomba mikroszkópos vizsgálata, alkoholos erjedés tanulmányozása élesztő hatására. A kísérletek során felhasznált élelmiszerek: alma, bor, ecet, élesztő, feketekávé, gyümölcslé, méz, napraforgóolaj, narancs, pálinka, rum, szacharóz, tej, vörösbor

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Experiments of food investigations in the education of high school students
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1646-1653
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola
Megjegyzések: Bibliogr.: 1653. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 13:07
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79168
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet