Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása

Juhászné Tóth Réka; Csapó János: Szelénnel dúsított gomolya és orda előállítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (65) 3. pp. 2606-2611. (2019)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2606-2611.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2019_03_2606-2611.pdf

Letöltés (389kB)

Absztrakt (kivonat)

A szelén egy a szervezet számára nélkülözhetetlen mikroelem. Mivel Magyarország hiányos szelénellátottságú országnak minősül, ráadásul a szelén hasznosulása a szervezetben csekély mértékű, ezért mindenképpen szükségünk van külső segítséggel történő pótlására. Ennek a fogyasztó számára egyik egyszerűbb módja az, ha az alapvető élelmiszerekkel viszi be a szervezetébe. Kutatásainkban azt vizsgáltuk, hogy előállítható-e magas szeléntartalmú gomolya és orda a szarvasmarhák takarmányozásának módosítása révén. Ennek során napi 1-2 mg Se/nap szeléntartalmú élesztővel egészítettük ki a szarvasmarhák takarmányát, és azt tapasztaltuk, hogy 1 mg-mal történő kiegészítés hatására a tej szeléntartalma 18 pg/kg-ról 31 pg/kg-ra, 2 mg-mal kiegészítve pedig 53 pg/kg-ra nőtt. Ezen utóbbiból előállított gomolya szeléntartalmát 138,1 (66,0), az ordáét pedig 167,2 (80,8) pg/kg-nak mértük (zárójelben a kontroll értékek szerepelnek). Kutatásaink során megállapítást nyert, hogy a 2 mg szelénnel dúsított tejből készült gomolya és orda majd két és félháromszor annyi szelént tartalmazott, mint a szelénkiegészítés nélküli tejből készült változatok.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Preparation of selenium enriched smearcase cheese and whey cheese
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2019
Kötet: 65
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2606-2611
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79010/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Szelén, Tej, Sajt, Élelmiszertudomány
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 11. 15:11
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:11
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79298
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet