Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. : pesticide residues

Ambrus Árpád; Szenczi-Cseh Júlia; Griff Tamás; Kerekes Kata; Miklós Gabriella; Vásárhelyi Adrien; Szigeti Tamás János: Food safety assessment of the mycotoxin and pesticide residue contamination of our foods, part 1. : pesticide residues. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 1. pp. 2790-2801. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2790-2801.pdf

Letöltés (439kB)

Absztrakt (kivonat)

In the first part of our paper, the regulation of pesticide residues in foods and feeds is presented, as well as the requirements regarding their analytical examination, and the experiences of current domestic practice are analyzed. Based on the analytical results of NÉBIH between 2014 and 2018, the pesticide residue content of the foodstuffs on the market is analyzed and the exposure of Hungarian consumers is estimated in order to facilitate the rational and regular use of pesticides by means of a scientific evaluation of the situation; recommendations are also made. Based on extensive studies and international information it can be stated that pesticide residues in our foods, including glyphosate residues, do not pose a food safety or public health risk to consumers.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. : növényvédőszer-maradékok
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2790-2801
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79012/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2798-2801. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 12. 08:48
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79340
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet