Érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjei - áttekintés

Sipos László; Nyitrai Ákos; Szabó Dániel; Urbin Ágnes; Nagy Balázs Vince: Érzékszervi bírálók látásvizsgálati tesztjei - áttekintés. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (66) 4. pp. 3202-3211. (2020)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3202-3211.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_04_3202-3211.pdf

Letöltés (718kB)

Absztrakt (kivonat)

Az érzékszervi vizsgálatokon a bírálóknak jó általános egészségi állapottal kell rendelkezniük. Nem lehet semmilyen olyan hiányosságuk, amely hatással lehet érzékelésükre, vagy károsan befolyásolhatják érzékszervi teljesítőképességüket, és így hatással lehetnek bírálataik megbízhatóságára. A bíráló látását alapvetően három tényező határozza meg: látásélesség, kontrasztérzékenység és színlátás. Az érzékszervi vizsgálatok nemzetközi gyakorlatában általánosan a színlátást vizsgálják. A színtévesztés vizsgálatát jellemzően az Ishihara pszeudo-izokromatikus színteszttel, míg a színdiszkriminációs képességet pedig a Farnsworth-Munsell 100 színárnyalat teszt segítségével végzik [1]. A színtévesztők kiszűrésére legpontosabb eszköz az anomaloszkóp. A színtévesztők szűrése azért is fontos, mivel a színtévesztők egyben gyengébb szín-megkülönböztető képességgel és gyengébb szín-identifikációs képességgel rendelkeznek. A színlátással kapcsolatos on-line tesztek eredményeit jelentősen befolyásolja a megjelenítő eszköz és beállításai (monitor felbontása, színhelyes kalibráció), valamint a tesztelés körülményei: vizsgálati geometria (fényforrás, tesztkönyv és a szem relatív helyzete), fényforrás és monitor fotometrikus és spektrális jellege, valamint a szem adaptációs állapota. Sajnos, a szabványos érzékszervi vizsgálatok előírásai nem követelik meg külön az érzékszervi bírálók látásélesség és kontrasztérzékenység vizsgálatát, ugyanakkor e tulajdonságok nyilvánvalóan befolyásolják a vizuális érzékelést, így ezek tesztelése szükséges.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vision tests of sensory judges - review
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2020
Kötet: 66
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 3202-3211
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79015/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Érzékszervi vizsgálat, Látásvizsgálat
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 13. 08:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:08
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79397
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet