Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value

Varga-Kántor Andrea; Alexa Loránd; Topa Emőke; Kovács Béla; Czipa Nikolett: Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (68) 3. pp. 4047-4057. (2022)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4047-4057.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2022_03_4047-4057.pdf

Letöltés (262kB)

Absztrakt (kivonat)

Many studies deal with food fortification, as the production, testing and consumption of functional foods has become a central issue nowadays. Bread is one of our important staple foods, and we regularly eat various spices. Bread may contain spices. In the course of our work, we developed a bread recipe containing different spices and different quantities. In this study, we determined the macroelement content of seven spices (basil, dill, oregano, cumin, chives, rosemary and garlic granules) and 42 enriched breads using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES), and calculated the contribution of for a nutritional reference value (NRV - Nutrient Reference Value). Based on the measured concentrations, we showed a higher element content in the spices we used compared to the values ​​of other studies. We determined outstanding results for basil, dill, oregano and chives.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2022
Kötet: 68
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4047-4057
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79022/
DOI: 10.52091/EVIK-2022/3-5-ENG
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Kenyér, Fűszer, Táplálkozástudomány - kutatás, Élelmiszertudomány - kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 4056-4057. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 14. 13:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:00
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79488
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet