Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során = Change of hmf content of linden-honey as a function of heat treatment and storage

Csóka Mariann; Tolnay Pál; Szabó S. András: Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során = Change of hmf content of linden-honey as a function of heat treatment and storage. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 157-162. (2013)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_157-162.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_157-162.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A méz minőségét a helytelen tárolás és a túlzott hőkezelés is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ezekre a nem megfelelő feldolgozási körülményekre utalhat a méz magas HMF tartalma is, mely vegyület egyszerű cukrok bomlása során keletkezik és a szín, valamint az aroma megváltozását is okozhatja. A hársméz HMF tartalmának alakulását spektrofotometriás módszerrel követtük nyomon eltérő feldolgozási és tárolási hőmérsékleteket alkalmazva. A vizsgálatok során egyedül a magas hőmérsékletű (90 °C-os) kezelés növelte meg annyira a méz HMF tartalmát, hogy az meghaladta a rendeletben előírt 40 mg/kg határértéket. The quality of honey may be unfavourably influenced by improper storage and overheating, as well. High HMF content can be considered as one of the signs of the inadequate processing conditions. This compound is the degradation product of sugars and might cause the alteration of colour and flavour in the honey. The development of HMF content in linden honey was followed by spectrophotometric method, applying different processing and storage temperatures. Only treatment at high temperature (90 °C) increased the HMF content to such an extent that exceeded the limit (40 mg/kg) value.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Änderung des HMF Gehalts im Lindenblütenhonig durch die Wärmebehandlung und während der Lagerung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2013
Kötet: 59
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 157-162
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: EOQ MNB
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/
Kulcsszavak: Élelmiszer tárolás, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - méz
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 161-162. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 18. 12:34
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:28
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79593
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet