Csóka Mariann; Tolnay Pál; Szabó S. András: Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során = Change of hmf content of linden-honey as a function of heat treatment and storage. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (59) 4. pp. 157-162. (2013)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2013_04_157-162.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A méz minőségét a helytelen tárolás és a túlzott hőkezelés is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ezekre a nem megfelelő feldolgozási körülményekre utalhat a méz magas HMF tartalma is, mely vegyület egyszerű cukrok bomlása során keletkezik és a szín, valamint az aroma megváltozását is okozhatja. A hársméz HMF tartalmának alakulását spektrofotometriás módszerrel követtük nyomon eltérő feldolgozási és tárolási hőmérsékleteket alkalmazva. A vizsgálatok során egyedül a magas hőmérsékletű (90 °C-os) kezelés növelte meg annyira a méz HMF tartalmát, hogy az meghaladta a rendeletben előírt 40 mg/kg határértéket. The quality of honey may be unfavourably influenced by improper storage and overheating, as well. High HMF content can be considered as one of the signs of the inadequate processing conditions. This compound is the degradation product of sugars and might cause the alteration of colour and flavour in the honey. The development of HMF content in linden honey was followed by spectrophotometric method, applying different processing and storage temperatures. Only treatment at high temperature (90 °C) increased the HMF content to such an extent that exceeded the limit (40 mg/kg) value.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Änderung des HMF Gehalts im Lindenblütenhonig durch die Wärmebehandlung und während der Lagerung |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2013 |
| Kötet: | 59 |
| Szám: | 4 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 157-162 |
| Nyelv: | magyar , angol |
| Kiadó: | EOQ MNB |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79334/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszer tárolás, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - méz |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 161-162. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 18. 12:34 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:28 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79593 |
![]() |
Tétel nézet |

