Élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertőző betegségek előfordulása és hazai adatgyűjtési rendszere

Krisztalovics Katalin; Szentgáliné Csórián Erzsébet; Mezey Imréné: Élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertőző betegségek előfordulása és hazai adatgyűjtési rendszere. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (54). pp. 60-77. (2008)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_060-077.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_060-077.pdf

Letöltés (432kB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarországon az élelmiszer-fogyasztás révén is terjedni képes fertåzå betegségek mikrobiológiai és járványügyi jellemzåire vonatkozó információk gyéjtésére, értékelésére régóta méködnek megbízható adatokat szolgáltató surveillance rendszerek. A közlemény ismerteti a hazai és európai uniós járványügyi adatgyéjtå rendszereket, valamint elemzi és értékeli az élelmiszerrel is terjedni képes kórokozók által elåidézett megbetegedések alakulását. Külön, kiemelten foglalkozik a jelenleg legnagyobb közegészségügyi jelentåséggel bíró salmonellosisok és campylobacteriosisok járványügyi jellemzåivel. A helyzetértékelésen túlmenåen javaslatokat fogalmaz meg a hazai helyzet javítása érdekében. There have been for a long time surveillance systems in Hungary collecting and evaluating information related to the microbiological and epidemiological characteristics of infectious diseases transmissible also through food consumption. This paper reviews the Hungarian and European epidemiological fact finder systems as well as analyses and evaluates the development of diseases caused by pathogens being able to spread also by foodstuffs. The epidemiological features of salmonellosis and campylobacteriosis of the highest public health importance today are highlighted. In addition to the prevailing situation also recommendations are laid down for the improvement of the Hungarian conditions.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Incidence and data collecting systems in Hungary of infectious diseases transmissible also through food consumption ; Vorkommen von verbreitungsfähigen Infektionskrankheiten durch den Verzehr von Lebensmitteln und das System ihrer Datensammlung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2008
Kötet: 54
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 60-77
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79665/
Kulcsszavak: Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország, Fertőző betegségek
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 20. 08:54
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:49
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79691
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet