Földháziné Ráth Gertrúd: HPLC módszer alkalmazása mézek cukorösszetételének vizsgálatára. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (41) 1. pp. 41-48. (1995)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_041-048.pdf Letöltés (135kB) |
Absztrakt (kivonat)
Szerző HPLC vizsgálati módszert alkalmazott mézek cukorösszetételének vizsgálatára. A vizsgált mintákból 12-13 cukorkomponens elkülönítésére került sor, bár standard hiányában csak 10 komponens azonosítása volt elvégezhetõ. Összehasonlítva a módszert a szabványban elõírt és jelenleg alkalmazott méz cukorvizsgálati módszerekkel (összes cukortartalom, redukálócukortartalom, szacharóztartalom meghatározás), egy méréssel, rövidebb idõ alatt, kvantitatív eredményeket kapunk a minta cukorösszetételérõl. Megállapítható, hogy magas fruktóztartalmuk és fruktóz-glükóz arányuk alapján az akácmézek kiemelkednek a többi virágméz közül. A módszer alkalmas a virágmézek és az édesharmatmézek elkülönítésére is. An HPLC method was used to determine the sugar composition of honey. In the investigated samples 12-13 sugars could be separated, only 10 of them could be identified in the lack of certain standards. Compared with the Hungarian standard methods used in honey analysis, the described procedure allows a rapid, sensitive, and quantitative detection of sugars in one step. Acacia honeys stand out with their highest fructose content and fructoseglucose ratio. Floral honeys can be distinguished from honeydew honey. Es wird eine HPLC-Methode zur Bestimmung von Honigzuckern beschrieben. In den Proben konnten 12-13 Zucker getrennt und 10 davon bestimmt werden, da die entsprechenden Standards nicht zur Verfügung standen. Im Vergleich zur standardizirten Methoden für die Bestimmung des Gehalts an Gesamtzuckern und an reduzierenden Zuckern sowie an Saccharose, ermöglicht die hier vorgestellte Methode die quantitative Erfassung von Honigzuckern in einem Arbeitsgang und bei kurzer Analysenzeit. Die Ergebnisse der Untersuchungen zeigen das die Fructosegehalte und Fructose-GlucoseVerhältnisse in Akazienhonig-Proben am höchsten liegen. Die Methode ist anwendbar zur Unterscheidung von Blütenhonig und Honigtauhonig.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | High performance liquid chromatographic separation of the carbohydrates in honey ; Anwendung der HPLC-Methode zur Untersuchung der Zuckerzusammensetzung von Honigtypen |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1995 |
| Kötet: | 41 |
| Szám: | 1 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 41-48 |
| Nyelv: | magyar , angol , német |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79809/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, HPLC |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 47-48. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 24. 10:34 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:23 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79848 |
![]() |
Tétel nézet |

