Az új Élelmiszertörvény végrehajtásának élelmiszerhigiéniai tapasztalatai

Kovács József: Az új Élelmiszertörvény végrehajtásának élelmiszerhigiéniai tapasztalatai. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (42) 4. pp. 289-297. (1996)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1996_04_289-297.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1996_04_289-297.pdf

Letöltés (107kB)

Absztrakt (kivonat)

Az új Élelmiszertörvény és végrehajtási rendelete szabályozta az élelmiszerelõállító üzem telepítésével, tervezésével, kivitelezésével, felszerelésével és a tevékenység beindításával összefüggõ szakhatósági feladatokat. A közlemény összefoglalóan tartalmazza az eddigi végrehajtási tapasztalatokat rámutatva a legfontosabb problémákra is. Ezek közül - többek között - megemlítendõ a fogyaszthatóság megállapítása, az élelmiszerbiztonság üzemi szintû megvalósítása, a mezõgazdasági kistermelõk élelmiszerelõállítói tevékenysége, a minimumvizsga lebonyolítása és az élelmiszerelõállítás egyes mûveleteinek végzése az élelmiszerüzletben. The new Food Act and the Implementing Regulations contain the control authority’s tasks related to the design, establishment, instalment and starting operation of the food manufacturing plants. This article summarises the execution experiences and indicates the most important problems as well. Among others, they are: statement of the shelf life, food safety at assurance plant level, food production by the agricultural small producers, minimum level examinations of the staff and implementation of food manufacturing certain procedures in the food shops. Durch das neue Lebensmittelgesetz und die Durchführungsbestimmungen wurden die Aufgaben der zuständigen Fachbehörden im Zusammenhang mit der Errichtung, Projektierung, Ausrüstung und der Inbetriebnahme der Produktion geregelt. Die Publikation beinhaltet die Erfahrungen der bisherigen Durchführung sowie die aufgetretenen Probleme. Von diesen sollten unter anderen die Festlegung der Verbrauchsfrist, die Sicherung der Verkehrsfähigkeit im Herstellerbetrieb, die Herstellung von Lebensmitteln durch die landwirtschaftlichen Kleinproduzenten, die Abwicklung der „Minimumprüfung” der Betriebsangehörigen und Lebensmittelproduktion in den Lebensmittelläden erwähnt werden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Experiences of the implementation of the new Food Act in the field of food hygiene ; Erfahrungen bei der Durchführung des neuen Lebensmittelgesetzes auf dem Gebiet der Lebensmittelhygiene
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1996
Kötet: 42
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 289-297
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadó: Q & M Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79816/
Kulcsszavak: Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás, Élelmiszerbiztonság, Élelmiszer-higiénia
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 25. 11:52
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:17
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79910
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet