Kis koncentrációjú élelmiszer-komponensek meghatározása enzimes analitikával I. : élelmiszerek glükóz tartalmának meghatározása glükóz-szelektív elektród-szett alkalmazásával

Bogdán Józsefné; Gasztonyi Kálmán; Harkayné Vinkler Margit; Ivánkovits Gertrúd: Kis koncentrációjú élelmiszer-komponensek meghatározása enzimes analitikával I. : élelmiszerek glükóz tartalmának meghatározása glükóz-szelektív elektród-szett alkalmazásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 5-12. (1989)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_005-012.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_005-012.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A magyar gyártású RADELKIS glükóz-szelektív elektród-szett alkalmas biológiai rendszerekben az oxigén koncentráció változásának mérése alapján a glükóztartalom meghatározására, nem több mint 5% relatív hibával. A vizsgálathoz nincs szükség bonyolult mintaelőkészítésre és a mérés 3 - 5 perc alatt kivitelezhető. Egy immobilizált enzimet tartalmazó membránnal 200 — 250 vizsgálat elvégezhető. Gyártásközi ellenőrző mérésekre is javasolható. A glükóz meghatározása mellett alkalmazható olyan oligoszacharidok mérésére is, amelyekből hidrolízissel glükóz is keletkezik. The RADELKIS Glucose selective electrode set - which is made in Hungary — is suitable for determination of gliicose content. The electrode can measure the change of oxygene content in biological systems not more as with 5% relatively error. The analysis hasn’t complicate sample preparation and it can be made under 3 — 5 minutes. It can be made 200 — 250 analysis by means of a membrane which has an immobolizated enzyme. It is proposable for in-process control. The method is avaiable for determination of oligosaccharides from which can be occur gliicose by means of hydrolysis. Der ungarische RADELKIS Glucose-selektive Elektroden-Satz ist geeignet, den Glucosegehalt in biologischen Systemen auf der Grundlage der Änderung der Sauerstoffkonzentration mit nicht mehr als 5% relativem Fehler zu bestimmen. Für die Untersuchung braucht man keine komplizierte Probenvorbereitung, und die Messung kann in 3 bis 5 Minuten durchgeführt werden. Mit einer immobilisiertes Enzym enthaltenden Membran können 200 — 250 Untersuchungen realisiert werden. Die Methode kann auch für die Produktionskontrolle empfohlen werden. Neben der Glucosebestimmung kann man sie auch für die Messung von solchen Oligosacchariden einsetzen, von denen durch Hydrolyse Glucose entsteht.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of components in foodstuffs at low concentration by enzymatic method I. ; Bestimmung von Lebensmittelkomponenten Geringerer Konzentration mit der Enzymatischen Analyse I.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1989
Kötet: 35
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 5-12
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 11. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 09:30
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80314
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet