Szabó S. András; Borbély-Kiss Ildikó; Kispéter József; Koltay Ede: Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában VIII. : részecske (proton) indukált röntgenemisszios analízis (PIXE). In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 1. pp. 39-50. (1990)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_01_039-050.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szerzők a cikksorozat VIII. részében a PIXE (particle induced X-ray emission) módszer élelmiszervizsgálatokra történő alkalmazhatóságát ismertetik. Tárgyalják a módszer elvi alapjait, majd több példán - pl. tejpor és fűszerpaprika elemi összetételének analízise - bemutatják a nukleáris méréstechnika élelmiszeranalitikai felhasználhatóságát. The applicability of PIXE (particle induced X-ray emission) method in food examinations is discussed in the 8 th part of the series. The fundamental principals of the method me dealt with and then the usability of the nuclear technique is presented in several examples, e. g.: elementary composition of milk powder and paprika. Im VIII. Teil der Artikelserie wird die Anwendbarkeit der PIXE-Methode (particle induced X-ray emission) für Zwecke der Lebensmitteluntersuchung dargelegt. Die prinzipielle Grundlagen der Methode werden erläutert. Außerdem wird die lebensmittelanalytische Anwendung dieser nuklearen Meßtechnik anhand der Analyse der elementaren Zusammensetzung von Milchpulver und Gewürzpaprika aufgezeigt.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Activation analysis in food analytics VIII. : particle (proton) induced X-ray emission analysis (PIXIE) ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik VIII. : Teilchen-(Proton-) induzierte Röntgenemissionanalyse (PIXE) |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1990 |
Kötet: | 36 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 39-50 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80138/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 48-49. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 02. 14:15 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:39 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80346 |
Tétel nézet |