A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története II.

Gönczy Árpád: A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története II. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 3. pp. 217-225. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_03_217-225.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_03_217-225.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Az 1885. évi 46. törvénycikk és végrehajtási rendeletéi a kutatási és egyéb i feladatok helyett az un. hamisítatlansági vizsgálatokat, néhány állomásnál a talaj-, gabona-, liszt-, fűszerpaprika-vizsgálatokat, minősítést helyezik előtérbe. A Mezőgazdasági Kísérletügyi Központi Bizottság, valamint a rendszeresen ülésező i állomásvezetői értekezlet gondoskodik arról, hogy az intézmények egységes elvek 1 szerint működjenek. A viszonylag jól felszerelt, de a nyugati országokhoz képest szerényebb létszámú állomások akkor évente kb. hatvanezer mintát dolgoznak fel. A szakszerű hatósági munka mellett az állomások szakemberei gazdag, változatos és a külföld által is elismert törvényelőkészítő, tudományos, ismeretterjesztő, szakirodalmi stb. tevékenységet folytatnak. The statute No. 46 of the year 1895 and its execution orders laid stress upon the investigations of the so called genuineness , besides, in the case of some stations upon examinations and qualification of soil, cereal, meal, paprika spice instead of research and other tasks. The relatively well equipped stations that have a staff smaller in number as compared to Western countries are processing approximately sixty thousand samples per year. Besides the official work, the experts of stations show a rich, varying codificational, scientific, educational, special literature activity admitted abroad, too. Der 46. Gesetzartikel vom Jahre 1895 und die Durchführengsbestimmungen haben anstelle der Forschungs- und anderen Aufgaben die sogenannten Unverfälschheitsuntersuchungen und bei einigen Ämtern die Boden-, Getreide-, Mehl- und Gewürzpaprika-Untersungen und Beurteilungen in den Vordergrund gestellt. Die Zentrale Landwirtschaftliche Versuchskommission sowie die regelmäßige Sitzung der Amtsleiter haben dafür gesorgt, daß die Ämter nach einheitlichen Prinzipien arbeiteten. Die verhältnismäßig gut ausgerüsteten Ämter, die im Vergleich zu den westlichen Ländern aber mit wenigeren Mitarbeitern arbeiteten, haben damals jährlich etwa 60.000 Proben verarbeitet. Neben der fachlichen Arbeit haben die Fachleute der Ämter reiche, vielfältige und auch durch das Ausland anerkannte Tätigkeit auf dem Gebiet der Gesetzvorbereitung, der Wissenschaft und der Fachliteratur u.a.m. ausgeübt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Development and short story of official food control in Hungary II. ; Entstehen und kurze Geschichte der amtlichen Lebensmittelüberwachung in Ungarn II.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1992
Kötet: 38
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 217-225
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80148/
Kulcsszavak: Élelmiszerellenőrzés története - hatósági - Magyarország
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 14:43
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80434
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet