Benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározása nagynyomású folyadékkromatográffal

Nagy Erzsébet; Gosztonyi Etelka: Benzoesav és szorbinsav egymás melletti meghatározása nagynyomású folyadékkromatográffal. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 3. pp. 206-213. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_206-213.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_206-213.pdf

Letöltés (128kB)

Absztrakt (kivonat)

Módszert dolgoztak ki benzoesav és a szorbinsav egymás melletti meghatározására nagynyomású folyadékkromatográffal, programozható UV detektorral. A benzoesavat 230 nm-en, a szorbinsavat 262 nm-en mérték, diódasoros UV detektorral azonosították. Szilárd-folyadék elõkészítési módszert dolgoztak ki mustárból és diabetikus kenyérbõl történõ benzoesav és szorbinsav meghatározásokra, melyeket, összehasonlították a hagyományos folyadék-folyadék extrakciós módszerrel. A kidolgozott szilárd-folyadék extrakciós eljárás jól alkalmazható a gyakorlatban megfelelõ pontossága, jó reprodukálhatósága és alacsony idõigénye miatt. A javasolt HPLC-s eljárás lehetõvé teszi a tartósítószerek egymás melletti pontos, kvantitatív meghatározását is. A method was developed for simultaneous determination of benzoic and sorbic acid by high pressure liquid chromatography, using a programmable UV detector. Benzoic acid was measured at 230 nm, while sorbic acid at 262 nm and both were identified by diode array UV detector. A solid-liquid extractive sample preparation method was developed for the determination of benzoic and sorbic acid from mustard and diabetic bread, which was compared to the traditional liquid-liquid extraction method. The solid-liquid extraction procedure developed by us is useful in practice with a relevant precision, good reproducibility and low time demand. The HPLC procedure proposed allows the simultaneous and exact quantitative determination of conserving agents, too. Eine Methode wurde für die Parallelbestimmung von Benzoe- und Sorbinsäure mit der Hochdruckflüssigkeitschromatographie unter Anwendung des programmierbaren UV-Detektors erarbeitet. Die Benzoesäure wurde bei 230 nm und die Sorbinsäure bei 262 nm gemessen sowie mit einem Diodenreihe - UV-Detektor identifiziert. Es wurde eine fest-flüssige Probenvorbereitungsmethode für die Bestimmung von Benzoe- und Sorbinsäure im Senf und Diabetikerbrot ausgearbeitet, die mit dem traditionellen flüssig-flüssig Extraktionsverfahren verglichen wurde. Das erarbeitete fest-flüssig Extraktionsverfahren kann in der Praxis wegen seiner ausreichenden Genauigkeit, guten Reproduzierbarkeit und seinem geringen Zeitbedarf gut verwendet werden. Das vorgeschlagene HPLC-Verfahren ermöglicht auch die quantitative Parallelbestimmung von Konservierungsmitteln.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Simultaneous determination of benzoic and sorbic acid by high pressure liquid chromatography ; Bestimmung von Benzoe- und Sorbisäure nebeneinander mit Hochdruckflüssigkeitschromatographie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 206-213
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80152/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Folyadékkromatográfia - kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 212. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 08:29
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80476
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet