Farkas Józsefné; Schreiner Ernőné: A patulin előfordulása és hatástalanítása az élelmiszerekben I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 1-2. pp. 26-30. (1977)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_01-02_26-30.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Aufmerksamkeit wird auf Patulin, ein der gefährlichsten Mykotoxine gelenkt. Es wird eine Zusammenfassung der Literatur über die Analytik dieses Toxins — m it besonderer Rücksicht auf die Dünnschichtchromatographie — gegeben. Die Umstände der Bildung des Toxins in Lebensmitteln und ihre Stabilität werden besprochen. Schliesslich beschäftigen sich die Verfasser m it den bisherigen Forschungen über die Inaktivierung des Patulins. Ihre diesbezügliche eigene Forschungsergebnisse werden im zweiten Teil der Abhandlung veröffentlicht. Attention is called to patulin, one of the most dangerous mycotoxins. A survey is given on the literature of the analysis of patulin with particular respect to thin layer chromatography. The conditions of the formation of patulin in foods and its stability wre discussed. Lastly, researches concerning the deactivation of patulin carried out up to the present are dealt with. The results of own results in this field will be described in part II of the paper.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1977 |
Kötet: | 23 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 26-30 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80555/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 29. p. ; összefoglalás angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 25. 15:32 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:57 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80709 |
Tétel nézet |