Szintetikus élelmiszerszínezékek gyors, szemikvantitatív meghatározása élelmiszerekből

Pleskonicsné Szabó Ilona; Kulcsár Ferenc; Stur Dénes; Kovács József: Szintetikus élelmiszerszínezékek gyors, szemikvantitatív meghatározása élelmiszerekből. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (23) 3. pp. 89-96. (1977)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_03_089-096.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1977_03_089-096.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A semiquantitative method was developed for the determination of watersolubie synthetic food dyes in foods. The method is the modification of the polyamide column chromatographic process of Lehmann. On applying the modified analytical method, the amount of all synthetic food dyes licensed in Hungary can be determined at an error not exceeding 10—15%. In the course of the investigations, the various methods of separation, fuerthermore also the reliability of the semiquantitative determination and the dye losses occurring in various phases of the procedure were studied. Eine halbquantitative Methode wurde zur Bestimmung von wasserlöslichen synthetischen Lebensmittelfarbstoffen in Lebensmitteln entwickelt. Die Methode ist eine Modifizierung des Lehmannschen Polyamid säulenchromatographischen Verfahrens. Mittels dieser modifizierten analytischen Methode ist die Mengeallcr in Ungarn genehmigten synthetischen Lebensmittelfarbstoffe m it einem höchstens 10—15%igen Fehler bestimmbar. Während der Untersuchungen wurden die verschiedenen Abtrennungsverfahren, ferner auch die Verlässlichkeit der halbquantitativen Bestimmung und der in den unterschiedlichen Phasen des Verfahrens vorkommende Farbstoffverlust studiert.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Schnelle, halbquantitative Bestimmung von synthetischen Lebensmittelfarbstoffen in Lebensmitteln ; Quick semiquantitative determination of synthetic food dyes present in foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1977
Kötet: 23
Szám: 3
Oldalak: pp. 89-96
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80556/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: 95. p. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 28. 10:24
Utolsó módosítás: 2023. aug. 28. 10:24
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80722
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet