Ravasz László: Vanillin és burbonál meghatározása cukorkákban spektrofotometriás módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1. pp. 32-38. (1967)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_01_032-038.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
In den wässerigen Lösungen von Vanillinzucker oder Zuckerln können Vanillin und Bourbonal mit spektrophotometrischer Methode unmittelbar bestimmt werden. In wässeriger Lösung weist sowohl Vanillin, wie auch Bourbonal bei einer Wellenlänge von 230 mm ein Extinktionsmaximum auf. Die Messungen werden bei dieser Wellenlänge durchgeführt. Mit der ausgearbeiteten Methode kann im Falle von entsprechenden Vergleichslösungen 0,1 mg Vanillin in 100 ml Zuckerlösung noch bestimmt werden. Vanilline and bourbonal proved to be directly determinable by a spectrophotometric method in the aqueous solution of sweetmeats or vanilline-sugar. Namely, in an aqueous solution both vanilline and bourbonal show a maximum extinction at a wavelength of 230 nm. Measurements were carried out by the author at this wavelength. On using an adequate reference solution, 0,1 mg vanilline can still be determined in 100 ml of a sugar solution, by means of the evolved method. L’on peut doser directement la vanilline et la burbonale par spectrophotométrie dans la solution aqueuse des bonbons et du sucre vanillé. Dans la solution aqueuse la vanilline et la burbonale présentent un maximum de l’extinction á la longueur d’onde de 230 mm. Les mesurages se font ä cette longueur d’onde. En se servant d’une solution comparative convenable Гоп peut encore déceler 0,1 mg de vanilline dans 100 ml dans une solution de sucre.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1967 |
| Szám: | 1 |
| Oldalak: | pp. 32-38 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81039/ |
| Kulcsszavak: | Spektrofotometria, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 37. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 11. 14:38 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 11. 14:38 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81194 |
![]() |
Tétel nézet |

