Fitoncidek szerepe élelmiszerek tartósításában

Gál Ilona Emma; Vajda Ödön: Fitoncidek szerepe élelmiszerek tartósításában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 1-2. pp. 3-12. (1968)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_01-02_03-12.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1968_01-02_03-12.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Die Verfasser untersuchten die Wirkung eines - aus den harzigen Teilen des Hanfes gewonnenen - ihnen in kristallisierter Form zur Verfügung gestellten Phytonzids (Cannabidiolsäure) auf die Teststämme Lactobacillus plantarum und Leuconostoc mesenteroides in Tomatenseum und Standarbouillon bei einer Inkubation von 27°C und 37°C. Sie stellten fest, dass das Phytonzid selbst in der angewendeten höchsten Konzentration in Himbeersaft keine Geschmacksänderung verursacht, in Tomatensaft nur eine eindeutig nicht feststellbare geringe Geschmacksänderung. Der Wert der Grenzkonzentration beträgt in Tomatenserum 1 : 200 000 in Standarbouillon 1 : 100 000. Das Phytonzid entfaltet bei niedrigerem pH eine grössere konservierende Wirkung. Die Verfasser setzen die Versuche nach einem festgelegten Programm fort. The effect of a phitoncide preparation obtained in a crystalline form from the resinous parts of hemp, on test strains of Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides, in tomato serum and in universal meat bouillon has been investigated at incubation temperatures of 27° and 37°C. It was found that in raspberry juice, even the highest applied concentrations of the phitoncide did not cause any taste alterations, while in the case of tomato serum a taste alteration not unequivocally perceptible occurred at the highest concentration of phitoncide. The dilution limit was 1 : 200 000 in the case of tomato serum while in the case of bouillon, it ranged 1 : 100 000. The effect of phitoncide proved to be stronger at lower pH values. Further investigations are in progress, according to an evolved time schedule. Les auteurs ont examiné l’effet du phytocide obtenu sous forme cristalline á partir des parties résineuses du chanvoe sur des souches de Lactobacillus plantarum et Leuconostoc mesenteroides dans du sérum et tomate et dans du bouillon de viande universel avec une incubation ä 27 et 37°C. Ils ont établi que le phytocide ne cause pás d’altération du gout du jus de framboise, m me ä la concentration maximale appliquée dans le sérum de tomate l’altération du gout n’est pas appréciable de maniére certaine, m me ä la concentration maximale. La valeur de la limité de la dilution est 1 : 200 000 dans du serum de tomate. 1 : 100 000 dans du bouillon: ä pH moindre l’effet du phytocide présente une valeur accoue. Les auteurs contonuent leurs récherches selon le programme préétabli.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Die Rolle der Phytonzide in der Haltbarmachung von Lebensmittel ; Role of phitoncides in the preservation of foods
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1968
Szám: 1-2
Oldalak: pp. 3-12
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/81044/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - mikrobiológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 11. p. ; ill. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. szep. 12. 13:31
Utolsó módosítás: 2023. szep. 12. 13:31
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81244
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet