Kristóf Árpád: Gyors módszer széndioxid tartalom meghatározására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények 5-6. pp. 269-277. (1971)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1971_05-06_269-277.pdf Letöltés (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
Der Verfasser beschreibt eine einfache, manometrische Kohlensäurebestimmungmethode zur Untersuchung von kohlensäurehaltigen Getränken und carbonathaltigen Pulvern. Die Methode beruht auf der gut reproduzierbaren Druckänderung, welche von kohlensäurehaltigen Getränken im evakuierten Raume hervorgerufen wird. Zur Vereinfachung der Auswertung der Messungergebnisse gibt der Verfasser eine Tabelle an. A simple rapid method based on manometry is described by the author for the determination of carbon dioxide in beverages containing carbon dioxide and in powder mixtures containing carbonate. The method is based on the fact that in an evacuated space, a well reproducible change of pressure is created by beverages containing carbon dioxide. A table is given by the author in order to simplify the evaluation of the data of measurements. L’auteur décrit une méthode manometrique simple afin de déterminer la teneur en acide carbonique dans des boissons contenant de Pacidé carbonique et dans des poudres ä teneur en carbonates. La méthode se base sur le fait jque dans un espace evacué les boissons ä Pacidé carbonique produisent un changement reproductible de tension. Afin de simplifer Pévaluation des résultats des dosages, Pauteur a développé un diagrammé.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Rapid method for the determination of the contents of carbon dioxide ; Schnellmethode zur Bestimmung von Kohlendioxid |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1971 |
| Szám: | 5-6 |
| Oldalak: | pp. 269-277 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
| Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81063/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 276. p. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 18. 12:41 |
| Utolsó módosítás: | 2023. szep. 18. 12:41 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81424 |
![]() |
Tétel nézet |

