Lutter Béla; Szentjóbi Ottó; Bartha Lászlóné: Adatok az ipari keményítőszörpök és cukrok összetételéről, különös tekintettel a dextrin-maltoz-glükoz arányra II. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (3) 1-2. pp. 19-26. (1957)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1957_01-02_019-026.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Aus den Ergebnissen ausführlicher Phasenprüfungen der Stärkesyrupfabrikation, insbesondere der Analyse von chromatographischen Untersuchungen geht hervor, dass die erfolgreiche grossindustrielle Technologie der Stärkesyrupe vor allem durch entsprechende Änderung der Säurekonzentration und des Konverterdruckes verwirklicht werden kann. Bei einem Drucke von nicht über 2 Atm. und einer Säurekonzentration von 0,15% wird bei vollkommenem Abbau der Stärke verhältnismässig wenig reduzierender Zucker gebildet, während die Menge der Oligosaccharide und Dextrine sich befriedigend gestaltet. The results of researches into the particular phases of the manufacture of starch syrups, further the analytical data of chromatographic investigations proved that the proper large-scale production of starch syrups may be controlled mainly by the adequate adjustment of the acid concentration and of the pressure in the converter. Namely, at a pressure not exceeding 2 atmospheres and at an acid concentration of 0,15%, under a complete decomposition of starch, relatively small amounts of reducing sugars form whereas a satisfactory quantity of oligosaccharides and dextrines is produced. Par les résultats de l’analyse des phases de la fabrication des sirops de fécule, et particulierement par ceux de l’analyse des examinations chromatographiques, on parvient ä la conclusion que, dans la grosse industrie de sirops de fécule, la technologie juste peut étre réalisée, en premier lieu, par la modification appropriée de la concentration de l’acide et de la pression dans le converteur. A une surpression de moins de 2 atmospheres et ä une concentration de l’acide de 0,15%, se forme, outre la décomposition entiere du fécule, une proportionnellement faible quantité de sucre réduisant, tandis que la quantité des oligosacharides et des dextrines sóit süffisante.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Rovatcím: | Eredeti dolgozatok - beszámolók |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1957 |
Kötet: | 3 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 19-26 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81606/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 25. p. ; összefoglalás angol, francia és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. szep. 26. 08:05 |
Utolsó módosítás: | 2023. szep. 26. 08:10 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81730 |
Tétel nézet |