Korpáczy István; Lindner Károly; Varga Károly: Élelmiszereink összetételének legújabb adatai VII. : javított módszer élelmiszerfehérjék biológiai értékének kiszámítására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 1-2. pp. 11-17. (1961)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_01-02_011-017.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Die Verfasser korrigieren die zur Berechnung der biologischen Wertigkeit von Eiweiss auf Grund der Aminosäureanalyse verwendete Oser’sche Methode dadurch, dass sie den Überfluss an übermässigen und daher das Aminosäure-Gleichgewicht nachteilig beeinflussenden essentiellen Aminosäuren und die Summe der nicht essentiellen Aminosäuren un Betracht ziehen und so zur Berechnung des biologischen Wertes eine neue Formel angeben. The Oser method used for the calculation of the biological value of proteins from the data of the analysis of amino acids was improved by the authors. Namely, the excess of essential amino acids present in abundant quantities and thus detrimentally influencing the qeuilibrium of amino acids is considered, together with the composition of non-essential amino acids. In this way, a new formula is given for the calculation of the biological value. Les auteurs ont amélioré la méthode Oser employée pour le calcul de la valeur biologique des protéines a partir des données de l’analyse des aminoacides en prenant en consideration les aminoacides essentiels presents en quantité excessive qui par ее fait influencent défavorablement l’équilibre des aminoacides et aussi la somme des aminoacides non-essentiels, et ainsi ils ont établi une formule nouvelle pour le calcul de la valeur biologique des protéines.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Neueste Angaben über die Zusammensetzung unserer Lebensmittel VII. : Verbesserte Methode zur Berechnung der biologischen Wertigkeit von Nahrungmittel-Eiweiss |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1961 |
Kötet: | 7 |
Szám: | 1-2 |
Oldalak: | pp. 11-17 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81625/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Fehérjék |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 16. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 02. 09:06 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 02. 09:06 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81897 |
Tétel nézet |