Monori Sándor; Tapodó József: Különböző szemnagyságú kakaóbabok összes veszteségeinek vizsgálata a nedvességtartalom függvényében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (7) 9-10. pp. 233-243. (1961)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1961_09-10_233-243.pdf Letöltés (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
Es werden die bei der Aufarbeitung der Akkra- und Bahiakakaobohnen von verschiedener Korngrösse und Feuchtigkeitsgehalt erfolgenden gesamten Mengenverluste mitgeteilt. Auf Grund ihrer Laboratoriumsversuche haben Verfasser für die gesamten Verluste eine Gleichung aufgestellt. Vermittels derselben kann der zu erwartende Gesamtverlust bei Bezeichnung der Röstungsqualität, sowie in Kenntnis des Feuchtigkeits-Schalenund Keimwurzelgehaltes der rohen Kakaobohnen mit annähernder Genauigkeit angegeben werden. All the quantitative losses of Accra and Bahia cocoa beans of various grain size and moisture content during processing are given. On the basis of their laboratory experiments, the authors evolved an equation for total losses. On using this equation, the expected total loss can be calculated at an approximate accuracy in the knowledge of the roasting quality and of the content of moisture, husks and germ roots of raw cocoa beans. Les auteurs s’occupent des pertes quantitatives totales du cacao en feves d’Akkra et de Bahia de differentes grandeurs et d’humidité qui surviennent au cours du traitement. Partant de leurs expériences de labora- 4 tőire ils ont établi une équation pour les pertes totales. Á l’aide de cette équation, avec Pindication de la qualité de torréfaction, et la connaissance de l’humidité ainsi que de la teneur en écorce et en racines des germes ils donnent avec une approximation süffisante le perte totale ä próvoire.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Untersuchung des Gesamt Verlustes von Kakaobohnen verschiedener Korngrösse als Funktion des Feuchtigkeitsgehaltes |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1961 |
Kötet: | 7 |
Szám: | 9-10 |
Oldalak: | pp. 233-243 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81629/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 243. p. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 03. 08:28 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 03. 08:28 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/81942 |
Tétel nézet |