Lásztity Radomir; Nedelkovits János; Höfflerné Berg Dóra: Hazai termesztésű búzák sikérfehérjéinek szulfhidril-csoport tartalma. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (10) 5-6. pp. 141-146. (1964)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1964_05-06_141-146.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Zur Bestimmung der Sulfhydrillgruppe des Klebers eignete sich die merkurimetrische amperometrische Titrierung gut. Die Dispergierung von Kleber geschah in einer Carbamidlösung von 8 M, als Grundlösung diente eine 0,05 M Borax, 1 M Kcl Lösung, als Elektrode wurde die Platin und Kalomelelektrode verwendet. Der Sulfhydrilgehalt von Kleber bewegte sich innerhalb relativ enger Grenzen (2,80 - 5,35 uekv/g). Zwischen den Theologischen Eigenschaften des Klebers (penetrometrische Konsistenz, valorigraphischer Widerstand und Erweichung) und dem Sulfhydrilgehalt gelang es nicht eine signifikante Korrelation zu finden. For the determination of the content of sulphhydryle groups in gluten, the mercurimetric amperometric method of titration proved to be suitable. Gluten is dispersed in a 8 M 8 urea solution, while a 0,05 M solution of borax 80 and 1 M potassium chloride solution served as ground solution, on using platinum and calomel electrodes. The content of sulphhydryle groups in gluten varies in relatively narrow limits (from 2,80 to 5,35 uequ./g). It was not possible to establish any significant, correlation between the rheological properties (consistency by penetrometers resistance and softening by valorigraph) and the content of sulphhydryle groups. La titration amperometrique a mercurométrie put bien servir pour le dosage de la fonction sulfhydrique du gluten. La dispersion du gluten a été effectuée dans une solution de carbamide a 8 M, comme solution de base l’on s’est servi d’une solution renfermant 0,05 M de borax et 0,11 de KCl et comme électrodes du platine et du calomel. La teneur des glutens en fonction sulfhydrique a varié entre des limites relativement étroites (2.80-5,35 maequ/g). L’on n’a pás réussi a trouver une correlation significative entre les propriétés rhéologiques du gluten (consistance au pénétrométre, résistance valorigraphique et amollissement et la teneur en fonction sulfhydrique.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Sulfhydrilgruppengehalt des Klebereiweisses einheimischer Weizensorten |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1964 |
Kötet: | 10 |
Szám: | 5-6 |
Oldalak: | pp. 141-146 |
Nyelv: | magyar , angol , német , francia , orosz |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/81645/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Búza |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 144-145. ; ill. ; összefoglalás francia, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. okt. 06. 12:15 |
Utolsó módosítás: | 2023. okt. 06. 12:15 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/82109 |
Tétel nézet |